یکی از معضلات خانمها در طول دوران بارداری ( منارک تا منوپوز) عفونت واژن می باشد که با تغییراتی در ترشحات واژن (لکوره )بروز می کند.این تغییرات می تواند ناشی از التهاب واژن (واژینیت)، التهاب گردن رحم (سرویسیت) جسم خارجی و آلرژی ناشی از مواد شیمیایی محرک باشد.
واژینیت ها به دو دسته کلی عفونی و آتروفیک می باشد که شایعترین علل واژینیت عفونی ناشی از کاندیدیا – تریکوموناس و گاردنلا است.
1 – کاندیدیا آلبیکنس مسئول 85 – 90% عفونت واژن است.
عوامل مستعد کننده آن شامل: حاملگی، دیابت گلیکوزوری، رژیم های حاوی مواد قندی و شکر، مصرف کورتیکواستروئیدها، OCPها (داروهای ضد بارداری خوراکی)، آنتی بیوتیک ها و افراد ناتوان در بستر خوابیده می باشد.(همه موارد ذکر شده منجر به برهم زدن فلورنرمال واژن می شود)
شکایت اصلی بیمار در عفونت واژن :
- خارش شدید ناحیه ژنیتال، اریتم، ادم، Dysuria (سوزش ادرار) می باشد.
- علایم، قبل از قاعدگی شدید تر و به صورت ترشحات خشک پنیری سفید می باشد.
- عفونت در حاملگی مقاوم تر می باشد، در کاندیدیا Ph واژن 4.5 و نرمال می باشد.
- کاندیدیا علت اصلی خارش ناحیه ژنیتال می باشد.
تریکوموناس واژنالیس:
تریکوموناس یک پارازیت فلاژل داربیهوازی می باشد که تنها بصورت ترفوزوئیت وجود دارد و از راه تماس جنسی قابل انتقال می باشد و علاوه بر واژن دستگاه ادراری تحتانی را در خانمها و آقایان را درگیر می کند.شکایت اصلی بیمار لکوره پایدار همراه با خارش ناحیه ژنیتال می باشد، ترشحات چرکی، کف آلود سفید تا زرد مایل به سبز و درموارد شدیدتربوی نامطبوع واژن مشاهده می شود.
Dysuria (درد هنگام مقاربت) ، درد مبهم ناحیه تحتانی شکم، ادم و تندرنس لابیامینور و علائم ادراری بخصوص دیزوری دیده می شود.تریکوموناس بعد از قاعدگی و در دوران حاملگی تمایل به بدتر شدن دارد.Ph واژن بیشتر از 5 می باشد.ترکوموناس در موارد شدیدتر می تواند منجر به تغییرات اپیلتیاتی در سرویکس و واژن شود و در پاپ اسمیر به دیسپلازی تفسیر شود.
از آنجایی که ترکوموناساز بیماریهای منتقله جنسی (STD ) می باشد زنان مبتلا باید از نظر نایسریا گنوره آ (سوزاک) ، کلامیدیا، سیفلیس و HIV مورد بررسی قرار گیرند.
بیشتر بخوانید: مروری بر کلرهگزیدین
گاردنلا:
واژینیت گاردنلایی ناشی از تغییر فلور نرمال واژن می باشد که منجر به از بین رفتن لاکتوباسیلوس های تولید کننده پراکسید هیدروژن و رشد بیش از حد باکتری های بیهوازی می باشد.باکتری های بیهوازی به طور معمول حدود 1% در فلور نرمال واژن وجود دارد، درحالی که زنان مبتلا به واژینیت گاردنلایی و میکو پلاسما هومینس تا 1000 برابر افزایش پیدا می کند.
قلیایی شدن مکرر محیط واژن در خانم ها در سالهای اول زندگی که مقاربت جنسی مکرر دارند موجب از بین رفتن لاکتوباسیل ها شده در نتیجه عود بیماری شایع است.در دختران، قبل از منارک و خانمها بعد از یائسگی به دلیل بروز pH قلیایی، عفونت واژن شایع می باشد.
ترشحات کم، بدبو (بوی ماهی گندیده) به رنگ خاکستری که تحریک کننده نیست و بعد از مقاربت بیشتر می شود.اریتم و التهاب وجود ندارد و Ph واژن حدود 5 – 5.5 می باشد.عفونت های گاردنلایی سبب PROM ( پاره شدن زودرس پرده های جنینی) ، زایمان زودرس، کوریوآمینوتیت، آندومتریت، PID ( التهاب لگن) می شود.
سرویسیت (التهاب گردن رحم)
شایعترین علت سرویسیت کلامیدیا تریکوماتیس می باشد.سایر علل شامل :
گونوکوک (نایسریا گنوره آ عامل بیماری سوزاک)، تریکوموناس واژینالیس، کاندیدیا، استرپتوکوک گروه B و گارنلا واژینالس می باشد.
سرویسیت حاد:
اولین علامت در سرویسیت حاد ترشحات پاتوژنیک می باشد. SPOTTING ( لکه بینی و خونریزی بعد از نزدیکی) ، Dysuria (درد هنگام مقاربت) وسوزش ناحیه ژنیتال از دیگر علائم می باشد.در معاینه سرویکس ملتهب، قرمز، شکننده با ترشحات سفید مایل به زرد است.( سرویسیت ناشی ازگنوکوک و کلامیدیا تبدیل به Salpingitis ( التهاب و عفونت لوله های فالوپ) و PID ( التهاب لگن) می شود.
سرویسیت مزمن:
در سرویسیت مزمن تندرنس سرویکس به هنگام نزدیکی و معاینه دیده می شود و Eversion ( قرمزی گرانولر و مخملی یا اریتم لکه ای دور مجرای خروجی سرویکس) ، کیست های nabothine از منشا غدد اندوسرویکال ) و درد درناحیه تحتانی شکم یا پشت نیز دیده می شود.
عوارض سرویسیت ( التهاب گردن رحم) PID ( التهاب لگن) ، STENOS سرویکس ( تنگی سرویکس ) INFERTILY ( نازایی) ، UTI مزمن (عفونت ادراری)
بیشتر بخوانید: سپتی بادی چیست؟
سرویست ویروسی عفونت واژن
در سرویست های ویروسی دو عامل Herpes simplex virus و human papilloma وجود دارد.تیپ های I و II ، HSV باعث هرپس ژنیتال می باشد که عمدتا ناشی از تیپ II ، HSV می باشد. عفونت به صورت وزیکولهای دردناک متعدد در زمینه اریتماتوز شروع و سریعاً زیاد شده و به همه پیوسته و زخم های بزرگ ایجاد می کند.
درگیری سرویکس در 80% عفونت های اولیه رخ می دهد که به صورت وزیکول، زخم و ضایعات قارچی می باشد که تظاهرات کارسینوم مهاجم را داشته و قابل افتراق نیست علایم سرویسیت ویروسی مانند سایرسرویسیت ها بوده تب و درد ژنرالیزه و خستگی نیز دیده می شود.
شایعترین عفونت ویروسی سرویکس ( HPV) می باشد که با WART اگزوفیلیک کلاسیک که ندرتاً در سرویکس یافت می شود. همراه با نئوپلازی سرویکس ( کوندیلوماتای سرویکال) تظاهر پیدا می کند.(HPV) از آن نظر اهمیت پیدا می کندکه می تواند منجر به ضایعات پره کانسر شود.
در سرویسیت ها اگر بیمار spotting( لکه بینی و خونریزی بعد از نزدیکی ) داشت تست پاپ اسمیر درخواست شود و نئو پلازی سرویکس مورد بررسی قرار گیرد.
انواع (HPV) عفونت واژن
بیش از 100 نوع ویروس HPV شناسایی شده است که حدود 40 نوع از آن موجب عفونت دستگاه تناسلی می شود. از این بین تنها دو نوع 16 و 18 مسئول بیش از 70% سرطان های سرویکس می باشد. انواع 31، 33، 45،52، 58 همه مسئول 15% سرطان سرویکس بوده و 2 نوع 6 و 11 سرطان زا نمیباشد و تنها به صورت WART تظاهر پیدا می کند.
از آنجا که HPV از عفونت های منتقله جنسی (STD) می باشد که معمولاً همراه با عفونت تریکوموناس واژینالیس می باشد ، شناسایی ودرمان عفونتهای واژینال در خانم ها از اهمیت بسزایی برخوردار است.
با ما در تماس باشید: